Лейди Гага

На 18 години Лейди Гага е учила в университет в Ню Йорк, където нейни съученици създали интернет страница „Стефани Германота, ти никога няма да станеш известна“. В тази страница състудентите й се подигравали и я наричали с различни имена. Година по-късно Лейди Гага напуска университета и се отдава изцяло на музикалната си кариера.

Хонг Конг Шънджън

Хората по света са свикнали да приемат Хонг Конг като световен финансов център, съперничещ си с Ню Йорк, Лондон и Токио. Това донякъде наистина е така, но в съседство се намира китайският град Шънджън, който в последните 3 десетилетия се превърна в по-голям финансов център от Хонг Конг, с по-голям произведен БВП, двойно повече население и по-развит третичен сектор, особено в сферата на високите технологии. Освен това в Шънджън се намират централите на най-големите китайски компании, тук е и най-голямото пристанище за контейнери в света.

България две морета

За кратък период от време през 20 век, от 1941 до 1944 България е имала излаз на 2 морета: Черно и Егейско. Освен това в посочения период страната ни е владеела значителни територии от Македония, Сърбия и Северна Гърция. По това време България е била най-близо до осъществяването на мечтата си да обедини всички територии с преобладаващо българско население.

Ураганът Дориан

На 1 септември 2019 г. ураганът Дориан удря бреговете на Бахамските острови със скорост на ветровете 295 км/ч и пориви до 360 км/ч. Това са най-силните скорости на вятъра засичани извън тайфуни от Тихия океан. Интересното при този ураган е че достигайки пика на мощността си над о-в Абако и о-в Гранд Бахама, той практически спира да се движи. Така тези 2 острова са подложени на ветрове над 260 км/ч в продължение на 24 часа. Дориан оставя след себе си тотално опустошение, с 300 жертви и над 70 000 бездомни.

Алцек българи

След разпадането на Кубратова България, синовете му поели в различни посоки. Един от тях, Алцек, предвождащ 9000 българи, отишъл чак в Бавария и решил да се засели там. Френският крал Дагоберт 1, който владеел Бавария по онова време, постъпил изключително коварно и жестоко. На Алцек той казал, че българите са добре дошли по тези земи и им разрешава да се заселят, но тайно заповядал на своите командири да избият българите през нощта. Така, през уговорената нощ, баварците нападнали българите и ги изклали, като от 9000 души се спасили едва 700.

Франки Мюниц

Звездата от сериала „Малкълм“ Франки Мюниц страда от рядко заболяване, известно като Преходна исхемична атака (TID). То е свързано със загуба на памет и е причината Франки Мюниц да не си спомня изобщо снимките на сериала „Малкълм“, както и голяма част от детството си.

Франсиз Дрейк

„Опърлянето на Испанската брада“ е името на атаката срещу Испанската армада, осъществена от английският пират Франсиз Дрейк по заповед на кралица Елизабет I. През 1587 г. Испания и Англия са във война за разпределението на властта в колониите в Новия свят, като Испания е водеща икономическа и военна сила в света. Исканският крал Филип II е решен да завладее Британия и построява мощна флотилия от 130 кораба, наречена „Непобедимата армада“. Англия не е подготвена за такава силна флота, но пиратът Франсис Дрейк осъществява дързък план. Със своите кораби, той навлиза в пристанищата на Кадиз и Коруня и запалва испанските кораби докато са още на котва. По този начин, испанската инвазия се отлага с 1 година, което дава време на британците да се подготвят. Инцидентът освата в историята кто „Опърлянето на испанската брада“, име дадено от самия Франсис Дрейк. Успехът на атаката е преломна точка в борбата между Англия и Испания за надмощие над новите територии, която Англия печели. По този начин Англия става годсподстваща световна сила и остава такава до Първата световна война.

Перник минен музей

В Перник се намира единственият в България минен музей. Разположен е в две галерии на първия подземен рудник у нас, работил в периода 1891 – 1966г. Посетителите имат възможност да проследят историята на въгледобива в автентична руднична атмосфера.

бикове червено

Биковете всъщност не се дразнят от червения цвят. В борбата, биковете не се насочват към наметалото, защото е червено, а заради движението, което матадорът прави с него. Наметалото е червено, за да прикрие кървавите петна от битката.

Цар Бомба

Най-голямата бомба, взривена от човека е съветската хидрогенна ядрена Цар Бомба. Взривът е с мощност 50 мегатона, взривната вълна унищожава всичко в радиус 20 км, прозорците на разстояние 50 км се счупили, а звукът от експлозията се чува на 200 км далечина. Ядрената гъба се извисява на височина 67 км в мезосферата и е видима в радиус 1000 км. Взривната вълна обикаля земното кълбо 3 пъти.

броколи

Не можете да откриете броколи в дивата природа, тъй като то е създадено от хората чрез изкуствено селектиране на дивото зеле.

Русия аборти

През 2005 г. Русия е имала повече аборти от раждания.

Италия българи

Алцек, заедно с останалите 700 българи, които избегнали клането от баварците, прекосили Алпите и се заселили в италийските земи около Беневенто. Тук те основали три града: Сепино, Бояно и Изерния. И до днес, жителите на тези градове носят част от ДНК-то на прабългарите.

Ютюб първо видео

Първото видео в „Ютюб“ се казва „Аз, в Зоологическата градина“ (“Me at the zoo”) и е качено на 23 април 2005 г. от съоснователя на сайта Джоуд Карим. Видеото е дълго 19 секунди и показва Джоуд пред клетката на слоновете в зоологическата градина на Сан Диего. Видеото е с историческа стойност, тъй като това е началото на „Ютюб“. Днес сайтът е най-популярната платформа за качване и гледане на клипчета в света.

Естония

Естония се счита за Балтийска държава, както политически, така и географски. Самите естонци се приемат за скандинавска нация и всячески се опитват да бъдат признати за такава от света. Чисто етнически, естонците са финландци, но поради влиянието на Русия (политическо и военно), не са станали част от Финландия. Естония е асоцииран член на Европейската асоциация на Скандинавсите страни (Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Исландия), но все още не е пълноправен член. Било е предложено самият флаг на Естония да се смени и да наподобява Нордически кръст, такъв какъвто имат флаговете на всички Скандинавски страни.

Еър Франс терористи

Полет 8969 на “Еър Франс”, изпълняващ курс от Алжир до Париж, е отвлечен на 24 декември 1994 г. от 4ма алжирски терористи. Терористите убиват трима пасажери и насочват самолета към Франция. Целта им е да взривят самолета в Айфеловата кула. Терористите приземяват аероплана в Марсилия за презареждане, след което френските специални части GIGN го щурмуват и убиват четиримата терористи.

водопадът Анхел

Най-високият водопад в света е венецуелският Анхел с височина от 979 метра.

китайска юфка

Най-старият китайски ресторант в Америка не е в Ню Йорк или Сан Франциско а в градчето Бут, щата Монтана. Ресторантът, който се казва „Китайска юфка“, отваря врати през 1911 г. и оттогава работи непрекъснато.

Хасково тополи

Хасково е известен със стотиците тополи край Хасковската река, която минава по протежение на целия град. Точният им брой е 865. Именно това са тополите, които „се редят край реката“ в песента „Среща“ на Щурците.

Силвестър Сталоун порно

В началото на своята кариера Силвестър Сталоун е бил порноакьор. През 1970г. Сталоун е разорен, без пари и е бил изгонен от квартирата си. Нямал е какво да яде, къде да спи и се съгласил да участва в порно филм, за което му било платено 200 долара.

Кураж

Популярното детско шоу от края на 90-те и началото на 00-те Courage The Cowardly Dog всъщност е вдъхновено от истинска, зловеща история. Възрастна двойка, живееща в изолирана къща в Ню Мексико, често съобщавала на полицията за странни и необясними неща, случващи се около дома им. След поредното обаждане за странни същества, полицията отишла да провери, но от възрастната двойка нямало и следа. Единственото което намерили полицаите, било изплашеното им куче.

човек два крака

Човекът е единственото животно, което стои на 2 крака. Има и други животни, които от време на време използват само 2 крайника, но човекът е единствен, който използва 2 крака за стоене, ходене, тичане и скачане.

Марио Пузо

Марио Пузо, авторът на книгата „Кръстникът“, впоследствие режисьор и на филмите, нямал никаква идея как да режисира и да пише сценарии за филми. След като спечелил 2 оскара, той решил да купи книга за това как се пише сценарий на филм. Първата глава на наръчника била „Изучаване на Кръстинкът“.

племе бахау

Племето „Бахау“ е номадско племе, което живее в морето около остров Борнео, Индонезия. Глаголът „живее“ в морето не е сбъркан, тъй като тези хора прекарват почти целия си живот на лодки и много рядко слизат на сушата. Когато го направят, ги обзема „сухоземна болест“ и им се завива свят, дори повръщат. Точно обратното на морската болест.

Антарктида лед

В Антарктида почти не вали сняг. На много места в континента падат по-малко от 50 мм валежи годишно, което е сравнимо със сухотата на Сахара. Но дори и това минимално количество е достатъчно да се образува дебелият 4 км паков лед, тъй като ниските температури не позволяват на леда да се стопи.

Доминик Мария

Любопитен случай на приятелство между човек и гъска е имало в САЩ. В продължение на години, Доминик Ърлър, посещавал лосанджелеския парк „Ехо“, където всеки ден го чакала гъската Мария. Двамата се разхождали по алеите един до друг, като гъската „пазела“ Доминик от други хора, техните кучета и дори от други гъски. Мария следвала Доминик дори когато той бил на колело или мотор. Връзката им станала световно известна и редица телевизии направили репортажи за необичайното приятелство.

фонтанът Треви

В много фонтани по света хората хвърлят монети, след което си пожелават нещо, с надеждата то да се сбъдне. Може би най-известен е фонтанът „Треви“ в Рим. Всеки ден туристи хвърлят във водата монети на стойност 3000 евро. През 2016 г. във фонтана „Треви“ са хвърлени стотинки на стойност 1,4 милиона евро. Какво се случва обаче със всички тези монети ? Всяка седмица властите на Рим събират чрез специални всмукателни устройства монетите от фонтата, като след това тези монети се използват в услуга на римляните: главно храна и подслон за най-бедните.

харддиск

Това е снимка на 5 мегабайтов харддиск на IMB, направена през 1956 г.

Том Круз

Том Круз (57г.) прави всичките каскади в своите филми сам, без да използва дубльор. Това важи и за особено опасни сцени със скачане от самолет, автомобилни каскади, катерене по небостъргачи и т.н.

Зимната война

Зимната война е военен конфликт между Финландия и Съветския съюз от 1939-1940 г. Съветския съюз напада Финландия като целта е напълно да завладеят страната и да я присъединят към съюза. Съотношението на силите е 3:1 в полза на Червената армия, а при танковете и самолетите е почти 50:1. Въпреки това, за изненада на всички, финландците се бият храбро и успяват да победят съветите. Войната завършва с победа на Финландия, а убитите са 70 000 финландци и 381 000 руснаци.

Марс вулкан

На Марс има върхове високи над 20 км. Планината Олимп представлява изгаснал вулкан, висок 21 287 метра, 2,5 пъти по-висок от връх Еверест.

Джон Хоуланд

Джон Хоуланд бил служител на кораба „Мейфлауър“ и претърпял инцидент, при който се озовал зад борда. Джон бил спасен по чудо. Негови наследници днес са фамилия Буш, Франклин Делано Рузвелт, писателите Емерсон и Лонгфелоу, Брайън Йънг, Джоузеф Смит, Чеви Чейс и още над 2 милиона американци.

Хари Потър актьор

Когато е трябвало да избира актьор за ролята на Хари Потър, режисорът Крис Кълъмбъс първоначално се е спрял на американецът Хейли Джоуел Осмънт („Шесто чувство“), но феновете на книгите били твърдо против. Според тях Хейли бил прекалено „американски“ за ролята на младия английски магьосник. Така, на кастинга за „Хари Потър и Философският Камък“, Кълъмбъс и екипът му се спряли на Даниел Радклиф.

САЩ Европа разстояния

Интересни са представите за разстояние в Европа и Америка. В Европа разстояние от 300 км се приема за средноголямо разстояние, докато в Америка, това се приема едва ли не като „до дома“. В щата Тексас съществуват градовете Лондон и Париж, които се намират на разстояние 503 км един от друг, а двете европесйки столици със същите имена са на разстояние 343 км.

Арно Белтрам

Арно Белтрам е френски полицай, станал световно известен по време на заложническата криза в супермаркет във френския град Треб. На 24 март 2018 г. ислямски терорист взима за заложници цивилни граждани в супермаркет. По време на кризата, Арно предлага да стане заложник на мястото на една жена. Нападателят се съгласява и Белтрам влиза в магазина, като оставя телефона в джоба си да работи. По този начин спецчастите отвън били наясно с развоя на нещата в супермаркета. По едно време започнали изстрели и полицаите нахлули вътре като застреляли ислямиста. За съжаление, загинали 4ма души, включително и Арно Белтрам.