женски гърди

Човешките женски са единствените бозайници, които остават с увиснали гърди след раждането и с напредване на възрастта, това състояние се увеличава. Останалите бозайници имат увиснали гърди единствено след раждане, но после се връщат в нормалния си вид.

Стела Берндсон

7-годишната Стела Берндсон се удавила в ледени води на 23 декември 2010 г. Тялото й престояло във водата 3 часа и половина, когато било намерено от спасителен хеликоптер и веднага било откарано в болницата. Телесната температура на Стела била едва 13 градуса. Въпреки това лекарите успели да я спасят като започнали да я затоплят бавно. Стела претърпяла забележително възстановяване.

София освобождение

Освобождението на София е официално обявено на 4.01.1878г. в парк „Св. Николай Софийски“ (градинката на ул. „Опълченска“).

индуизъм атеисти

Според хиндуизма, атеизмът е считан за един от спиритуалните пътища, тъй като според тях Бог може да се превъплъщава в много и най-различни форми и „ничия форма“ е една от тях.

Кататумбо

„Мълниите Кататумбо“ са интересен метеорологичен феномен в Северна Венецуела. Явлението се проявява около делтата на река Кататумбо, при вливането й в езерото Маракайбо, както и над самото езеро. Около 140 до 160 дни в годината, над тези места се разразяват мощни гръмотевични бури, които траят над 10 часа. Бурите бушуват обикновено нощно време и произвеждат огромно количество мълнии: 280 мълнии на час, което ще рече че по време на буря, светкавиците са непрестанни. Общото количество на светкавиците е 1,2 милиона за година. Гръмотевичната дейност произвежда огромно количество озон, който придава на атмосферата над района специфична миризма, плътност и усещане. Не е изяснена причината за този феномен. Едно от възможните обяснения е че в районът около реката и езерото има много блата, които отделят метан в атмосферата и при буря тя допълнително се зарежда с електричество.

Вайнсберг обсада

През 1140 година се състояла „Обсадата на замъка Вайнсберг“, където две враждуващи династии си оспорвали трона на кралство Баден-Вюртенберг. В крайна сметка нападателите, предвождани от Конрад III, победили. Изненадан от храбрата съпротива на всички в замъка, Конрад III наредил жените да бъдат освободени, като всяка от тях можела да вземе със себе си всичко, което можела да носи на раменете си. Жените оставили всичките си лични вещи и напуснали замъка с…мъжете на раменете си. Конрад III избухнал в смях от гледката, но спазил обещанието си и позволил на жените да си тръгнат. По този начин те спасили мъжете си.

Ривър Плейт Бока Хуниорс

Футболното съперничество между аржентинските Ривер Плайт и Бока Хуниорс е считано за най-ожесточеното в света. Двата непримирими съперника имат многобройна фенска маса и това в съчетание с латиноамериканската страст, правят дербито между двата тима взривоопасно. Сблъсъкът им е известен като Суперкласико. Английският вестник „Обзървър“ поставя дербито между Бока Хуниорс и Ривер Плейт на 1во място в класацията „50 спортни събития, които трябва да посетите преди да умрете“.

Обединено кралство

Може би не много хора знаят, но Австралия, Нова Зеландия и Канада всъщност не са изцяло независими държави. Великобритания им е дала правото самостоятелно да взимат вътрешно- и външнополитически решения, но официално държавен глава на тези 3 страни се води кралицата на Обединеното кралство.

пирамиди мамути

Когато строили пирамидите в Древен Египет, по Земята все още бродили мамутите.

Пловдивски гарнизон

Пловдивският гарнизон оказал упорита съпротива на османските нашественици и устоял на атаките им в продължение на няколко седмици. В крайна сметка турците открили водоснабдителната система на града (при днешното село Марково) и я прекъснали. Останали без вода, защитниците на Пълдин не издържали дълго.

Чарлз Менсън секта

Американският убиец-психопат и водач на секта Чарлз Менсън решил да стане член на Сциентоложката църква, но бързо се отказал, тъй като според него тя била „прекалено откачена“.

хикикомори

Япония има странен социален феномен, наречен Хикикомори. Според него има повече от 1 милион японци, които напълно са се отделили от обществото и живеят изцяло вкъщи.

надуваеми танкове

Надуваемите танкове били широко използвани във Втората Световна война. Целта им била да заблудят противника за разположението на силите и били използвани и от двете страни. По време на десантът в Нормандия (юни 1944), германците поставили стотици надуваеми танка на една позиция, за да заблудят съюзниците относно мащабите на немските сили. Британците разбрали, че тези танкове са балони и в отговор ги „бомбардирали“ с надуваеми бомби.

Крисчън Бейл

За снимките на филма „Механикът“, Крисчън Бейл е свалил 28 кг, за да се превъплати в ролята на своя герой Тревор Резник. По това време Бейл тежи само 54 кг.

Сердика императори

В Сердика (дн София) са родени римските императори Аврелиан и Галерий.

камшикоопашат гущер

Камшикоопашатият гущер е изцяло женски вид гущер, който се среща в пустинята на Ню Мексико. Гущерите се възпроизвеждат без да снасят яйца, а чрез процес наречен партеногенеза, при който всички малки гущерчета са женски. При този вид се наблюдава и ухажване между женските.

Уайоминг жени гласуване

В края на 19 век, независимата тогава територия на Уайоминг подала заявление за включване в състава на Съединените щати. Конгресът им отвърнал, че ще приемат, само ако забранят на жените да гласуват. В отговор, представителите на Уайоминг връщат нота, която гласи „Ние ще останем извън Съюза ако трябва още 100 години, но няма да се присъединим без жените ни.“ През 1890 г. Уайоминг се присъединява към Съединените щати и става първия щат, позволил на жените да гласуват.

Оуен Уилсън Тропическа буря

През 2007 г. актьорът Оуен Уилсън направил опит за самоубийство, което накарало продуцентите на филма „Тропическа буря“ да поканят Матю Макхонъки да изиграе героя на Уилсън.

Битката за Лос Анджелис

В нощта на 24 срещу 25 февруари 1942 г. американската армия дава заповед за обстрел на неиндетицифиран летящ обект в небето над Лос Анджелис. По това време Америка е участник във Втората световна война и военните помислили, че започва рейд на японската авиация. Обстрелът на обекта продължава над 1 час. Когато стрелбата е прекратена, става ясно че няма следи от улучен вражески летателен апарат. Инцидентът остава в историята като „Битката за Лос Анджелис“. И до днес не е изяснено по какво точно са стреляли американските противовъздушни сили.

Деспот Слав

Деспот Алексий Слав е български владетел, за който се знае твърде малко, а е важна част от българската история. Племенник на Асен, Петър и Калоян, той е част от династията Асеневци и в периода 1207 – 1230 е владял обширна територия от Пиринска Македония, Западните и Централни Родопи. Бил съюзник на латинците и не приемал Борил за наследник на българският трон. До смъртта му през 1230 г. бил самостоятелен владетел, а днес негово наследство са множеството крепости, манастири, църкви и кули в Пирин и Родопите и особено в столицата на десподството му – Мелник.

Гърция Евро 2004

Една от най-големите изненади в историята на футбола (а и на спорта изобщо) е спечелването на Европейската титла от Гърция през 2004г. На това първенство Гърция е смятана за абсолютен аутсайдер, но южните ни съседи успяват да излязат от група с Испания, Португалия и Русия, а след това да елиминират Франция, Чехия и на финал да победят отново домакина Португалия за феноменалното си постижение.

Самсунг

Компанията „Самсунг“ произвежда цели 15% от БВП на Южна Корея. Влиянието й в тази азиатска страна е толкова силно, че голяма част от южнокорейците живеят в домове, притежавани от „Самсунг“, получават медицински грижи от болници, собственост на „Самсунг“, учат в университети, собственост на „Самсунг“ и дори са погребвани в гробищни места, собственост на „Самсунг“.

прилепи застраховка

Американски застрахователи са изчислили, че прилепите в Америка, които се хранят с вредни насекоми, всяка година спестяват 22 милиарда долара на селското стопанство.

Оливър Стоун екстази

Оливър Стоун признава, че по време на участието си в телевизионната игра „Jeopardy” е бил под въздействието на екстази. Оливър печели играта, плюс 15 000 долара за благотворителност. Оливър заявява, че дължи представянето си на наркотика, който е избистрил съзнанието му и е направил реакциите му по-бързи.

Виетнам хероин

Статия от 1968 г. разкрива широката употреба на марихуана сред войниците във Виентам. Това предизвиква вълна от възмущение сред американското общество и марихуаната е забранена сред войската. Това води до смяната на пушенето на растението с употребата на хероин, който е по-евтин, без миризма и с по-силно въздействие. До 1973 г., 20% от американските войници във Виетнам били хероинови наркомани.

Ахой хой

По целият свят, телефонният поздрав е „Ало“. Изобретателят на телефона Александър Бел обаче, предложил за телефонен поздрав да се използва „Ахой хой“. Този поздрав така и не се налага, като още в началото по-популярен става „Hello” („Здравей“), видоизменен в някой езици като „Ало“.

Нийл Патрик Харис Редбул

Американският актьор Нийл Патрик Харис пиел постоянно Ред Бул по време на снимките на сериала „Как се запознах с майка ви“. Поради тази причина компанията решава да му осигури доживотен запас с напитката, както и минихладилник, заради безплатната реклама, която Нийл прави.

телевизор ток

Обикновеният телевизор хаби по-малко ток от електрическа крушка.

Сони Греъм

На 69-годишният Сони Греъм му била извършена операция за присаждане на сърце, което принадлежало на самоубиец. Впоследствие Сони се омъжва за съпругата на самоубиеца и в крайна сметка се самоубива по същия начин: застрелва се с пушка.

Салар де Уюни

С площ от 12 000 кв.км., Салар де Уюни в Боливия е най-голямото солено безотточно езеро в света и е толкова равно, че когато вали, дъждът не се оттича, създавайки най-голямото естествено огледало. Също така то е 5 пъти по-добро за калибровка на космически сателити от повърхността на океана, а наклона му е едва 2 см.

Владимир Кличко

По време на благотворителен търг в Киев, Украйна, Владимир Кличко заложил своя олимпийски златен медал от огрите в Атланта през 1996 и медалът бил купен за 1 милион долара. След продажбата, купувачът моментално върнал медала на Кличко от уважение към него.

Пеперуда монарх

Животът на пеперудата – монарх продължава от 2 до 6 седмици, с изключение на всяко четвърто поколение, чийто живот продължава от 6 до 8 месеца, така че пеперудата да може да преживее пътуването от Канада до Мексико и обратно.

жабари

Целият свят нарича иронично французите „жабари“, само ние наричаме „жабари“ италианците. Французите са известни с това, че жабешките бутчета там са деликатес и се смятат за типично френско ястие. Оттук идва и подигравателното „жабари“. Не е ясно защо българите наричат погрешно по този начин италианците.

Мароко САЩ

Мароко е първата държава, която признава Независимостта на Съединените щати. Това става през декември 1777 г. когато мароканският султан Мухаммад III включва Съединените Американски Щати в списък на държави, за чийто кораби мароканските пристанища са отворени.

Ернан Кортес

През 1521 г. испанският конкистадор Ернан Кортес завладява Ацтекската империя само с 400 коня и 1000 души армия. По това време Ацтекската империя била няколко милиона души, а столицата им Теночтитлан бил един от най-големите градове в света с население 300 000 човека. Нещо повече, половината от конниците на Кортес измрели по време на експедицията до столицата на ацтеките, без дори да участват в бой.