Бикини

Малко хора знаят, но названието на популярните днес женски бански „бикини“ идва от Атола Бикини в Тихия океан. Името им е дадено от парижкия моден дизайнер Луи Реар като за първото му ревю през 1946 г. той кани нудистка стриптизьорка, защото никоя моделка не се навила да носи толкова разголени бански по онова време. Самото название „бикини“ идва от маршалската дума „пиккини“, което значи „бряг на кокосовите орехи“ .

Пелусиум

Битката при Пелусиум (525 г. пр. Хр.) е повратен момент в Древноегипетската история. В тази битка воюват Персия и Египет. Мощната Персийска империя побеждава и Египет става персийска провинция. Особено интересна е стратегията на нападателите. Според древногръцкия историк Херодот, всеки от персийските войници носел пред себе си котка и тъй като за египтяните котките били свещени животни, те не смеели да нападат вражеските войски от страх да не наранят божествените животни. По този начин персийците извоювали по-лесно своята победа.

Статуя на Свободата

В оригиналният си вид, Статуята на Свободата е била златиста, но поради окисляването е придобила зелен цвят.

Гравитационни вълни

Във физиката, гравитационните вълни представляват гигантски смущения в пространство-времето, които се появяват като вълна. Тези вълни са резултат от космически катаклизъм и пътуват във всички посоки на Вселената. Те са едно от фундаменталните неща в айнщайновата Обща теория на относителността и са споменати от гениалния евреин още през 1916 г. Самото им съществуване е потвърдено през 2015 г. когато са засечени гравитационни вълни от сливането на две свръхмасивни черни дупки.

Пол Маккартни Лиса

Пол Маккартни е вегетарианец и защитник на правата на животните. За да се появи в сериала „Семейство Симпсън“, Маккартни поставя едно условие. Решението на Лиса да стане вегетарианец в конкретния епизод, да остане за постоянно. Така и до днес Лиса Симпсън е вегетарианка.

Огнено торнадо

На 18 яунари 2003 година в Австралия е регистрирано странно природно явление. На този ден, около столицата Канбера бушуват огромни горски пожари, невиждани по мащаб и опасност. Пушекът от тези пожари е толкова много, че от него се образуват мощни буреносни облаци, ивестни като „пиро купести облаци“. Разразилата се буря произвежда торнадо, което е първото регистрирано „огнено торнадо“. Това и до днес си остава единственото регистрирано торнадо, зародило се от пиро-купести облаци. Самото торнадо е със скорост на ветровете от 250 км/ч и вилнее точно над пожарищата, с което причинва още разруха и опустошение.

11 септември музей

Персоналът на музея „11 септември“ в Манхатън, Ню Йорк поставя бяла роза на името на всеки един загинал при атентата, който има рожден ден на съответната дата.

Сталин син

По време на Втората световна война, при Битката за Смоленск (1941), германските войски пленяват един от синовете на Йосиф Сталин – лейтенант Яков Сталин. В хода на войната, германците предлагат на съветите да разменят Яков Сталин за пленения фелдмаршал Фридрих Паулс, но Сталин категорично отказал, заявявайки „Няма да разменя маршал за лейтенант“. Яков Сталин умира в концентрационния лагер „Саксонхаусен“ през 1943.

Хималаи

На Земята има 14 върха, високи над 8000 метра. Всички те се намират в планините Хималаи и Каракорум в Азия. Едва 39 човека са успели да изкачат всички 14 осемхилядника на Земята. Пръв това прави италианеца Райнхолд Меснер през 1986 г., а за последно – испанеца Оскар Кадия през 2014 г.

Лондон негри

В Лондон живеят повече негри, отколкото бели хора в Африка.

аляска шега

В Аляска, за деня на шегата - 1 април, през 1974 г. местен зевзек решил да си направи оригинален майтап. Той струпал 70 стари гуми в кратера на спящ вулкан и ги запалил. Гъст черен дим започнал да се издига от вулкана Еджкъмб и жителите на близкия район си помислили че той се пробужда.

папа смърт

За близо 300 години, избирането на папа, почти винаги е означавало смъртна присъда. 28 от 31 избрани папи са били брутално убити.

Стивън Кинг приятел

Когато бил дете, Стивън Кинг станал свидетел на смъртта на свой приятел, прегазен от влак, въпреки че самия Стивън няма спомени за тази случка. Родителите му казали, че след като излязъл навън да си играе, по едно време той се прибрал вкъщи без да говори и в шок. Едва по-късно те му казали за смъртта на неговия приятел.

Гигантска вълна

В големите водни обекти дебне един вид вълна, за която доскоро се смяташе че е морски фолклор. Когато вятърът духа от различни посоки, се образуват вълни движещи се една срещу друга. Понякога тези вълни „се наслагват“ и се образува една голяма гигантска вълна, която е 2 пъти по-висока от средната височина на вълните в дадени условия. Такава вълна се нарича „чудовищна вълна“ („rogue wave”, “freak wave”, “monster wave”). Тя е особено опасна за всички видове морски съдове, защото освен висока е и почти отвесна, като стена. На чудовищните вълни са приписани много инциденти с изчезнали кораби и неразгадани морски катастрофи.

Конкорд

„Конкорд“ е британско-френски свръхзвуков пътнически самолет, изпълнявал редовни полети от Лондон до Ню Йорк и от Париж до Ню Йорк в периода 1976-2003. Това е най-бързият пътнически самолет използван някога, като е развивал 2200 км/ч (2 пъти скоростта на звука). Докато обикновеният презокеански самолет взима разстоянието от Ню Йорк до Париж за 8 часа, „Конкорд“ го взима за 3,5 часа. Скъпите билети и предпочитанията на пътниците за комфортно пред бързо пътуване, довеждат до спирането на полетите с „Конкорд“ през 2003 г.

Айнтрахт Брауншвайг

Скромният германски футболен клуб Айнтрахт Брауншвайг е първият спортен клуб, който използва лого на спонсор върху фланелките си. Това става през 1973 г. по време на мача им срещу Шалке 04, когато на фланелките им се появява логото на рома „Йегермайстер“. По този начин Айнтрайт Брауншвайг дава началото на революция в спортния маркетинг.

Китай космос

Китай подпомага изпращането на посеви в Космоса и насърчава експерименталните мутации, които се появяват там. Тези мутации, които бъдат сметнати за добри, се прилагат обратно на Земята. Така са създадени сортове гигантски патладжани, половин-метрови краставици, чушки с по-малко семки и по-добри вкусови качества и др.

Еквадор петрол

Петролна тръба, намираща се в Еквадор е разляла повече петрол в Амазонската джунгла, отколкото потъването на танкера Ексон Валдес.

Хенри Пиърс

Олимпийският гребец Хенри Пиърс спрял по средата на състезанието, за да остави да преминат патици. Въпреки това, той спечелил олимпийската титла.

немски затворници Канада

По време на Втората световна война, немските затворници в Канада били толкова добре третирани, че те не искали да напуснат страната след като били освободени. В крайна сметка, хиляди от немските затворници си останали да живеят или емигрирали в Канада, като един от тях казал че времето прекарано в Кандаския затвор, било „най-хубавото нещо, което му се е случвало“.

света софия

Базиликата „Света София“ (която дава името на столицата) е една от най-старите действащи християнски храмове в света. Построена е през 313г.

вояджър

Космическият апарат “Вояджър 1” е най-отдалеченият човешки обект от Земята. През 2012 г. той официално напусна пределите на Слънчевата система и навлезе в междузвездното пространство. В момента апаратът се намира на 21 милиарда километра от Земята. Мислите си, че това е далеко, но всъщност на “Вояджър 1” ще са му необходими 17 600 години, за да измине само една светлинна година, а за да достигне най-близката до Слънцето звезда – Алфа Кентавър (4,6 свтл. год.) хипотетично ще са му необходими 60 000 години.

Тетрис

Най-продаваната игра в света до този момент е „Тетрис“. Играта, създадена от руснака Алексей Пажитнов през 1984г., достига 170 000 000 продажби през 2018 г. След нея, на 2-ро и 3-то място са „Майнкрафт“ и „Гранф Тефт Ауто 5“, съответно с 154 000 000 и 100 000 000 продадени игри. При настоящият темп на продажби, твърде вероятно е до 2 години „Майнкрафт“ да измести „Тетрис“ като най-продавана игра в света.

Бавария тунели

В германската провинция Бавария има стотици подземни тунели на възраст 1000 години и никой не знае от кого са били построени и каква е била целта им.

Юстиниан нос

След като бил свален от престола, носът на император Юстиниан II бил отрязан, а самият той бил изпратен на заточение на п-в Крим. 10 години по-късно, предвождайки армия от 15 000 българи, той превзема Константинопол и си връща трона. Той обезглавява двамата императори, които го прогонили. По това време Юстиниан II носел златен нос.

Дейвид Раймър

Еднояйчни близнаци момченца били гледани като момче и момиче. Истината излезла наяве едва когато „момичето“ настояло, че се чувства момче. Родителите на двете близначета провели този експеримент, за да „докажат“, че половата идентичност се избира, а не е вродена. Името на детето е Дейвид Раймър и той се самоубива на 38 години.

Лий Шин Ченг

Преди да натрупа богатството си, малайският билионер Лий Шин Ченг кандидатствал за работа в Dunlop Estates през 60-те, английска компания за обработка на плантации, но му било отказано, тъй като английският му не бил добър. 20 години по-късно Лий купува Dunlop Estates.

Раскал Енотът

В момента Япония има сериозни проблеми да се справи със северноамерикански еноти, които застрашават дивия свят на островната държава. Енотите станали особено популярни в Япония през 1977 г. благодарение на анимационното филмче „Раскал Енотът“ („Rascal the Racoon”). Хиляди японци си взели еноти, но скоро ги захвърлили сред природата, тъй като разбрали че от енотите не стават добри домашни любимци.

Китай Тайван

Особено интересни са дипломатическите отношения между Китай и Тайван. Китай не признава Тайван за отделна държава и я смята за своя територия. Тайван от своя страна не признава Китай за отделна държава и също я смята за част от своята територия. И двете държави се смятат за „Истинската“ държава Китай. Официалното название на Китай е „Народна република Китай“, а не особено известен факт е че официалното название на Тайван е „Република Китай“.

Река Амазонка отток

Оттокът на река Амазонка при вливането й в Атлантическия океан е 209 000 куб.м./сек. Това означава, че оттокът на река Амазонка е по-голям от този на следващите 6 по големина реки в света взети заедно (Конго, Ориноко, Ганг-Брамапутра-Мегхна, Мадейра, Яндзъ, Рио Негро).

Оман султан

Оман е единствената държава в света, която официално се води султанат. Страната се управлява от султан, който е абсолютен монарх и цялата законодателна, изпълнителна и съдебна власт е съсредоточена в неговите ръце.

Мелник

В началото на 20 век Мелник е един от най-големите градове в Южна България. Населението му е било 20 000 души и далеч е превъзхождал съседните Петрич, Свети Врач (Сандански) и Горна Джумая (Благоевград). Упадъкът на търговските връзки след присъединяването на Пиринска Македония към България (1912), изселването на местните турци и гърци, както и построяването на главен път Е-79 водят до засилена миграция на мелниклии.

Исландия име

Исландия („Земя на ледовете“) е наречена така от първите викинги, които дошли на острова през 9 век. По бреговете било натруало сняг и моряците помислили, че целият остров е покрит от ледове и снегове. Всъщност едва 11% от територията на Исландия са ледници и останалата част от острова през повечето време на годината е зелена.

Норвегия затвор

В затвора „Халден“ в Норвегия, стражите са окуражавани да говорят, играят спорт и да ядат със затворниците. Според властите така се предотвратявало агресивното поведение и се създавало усещане за семейство. Всяка килия в този затвор има плазмен телевизор, самостоятелена баня с душ-кабина и меки, хавлиени кърпи.

Беър Грилс

През 1996 година, по време на учение на британските специални части SAS, 21-годишният войник Беър Грилс пада от 5 км височина заради дефектен парашут и си чупи гръбнака. Хирургът направил операциията заявява, че не се знае дали Беър ще може да ходи отново. 2 години по-късно Беър Грилс изкачва Еверест.