Слънце витамин D

Широко разпространена заблуда е че печенето на Слънце е полезно за здравето и имунитета на човек. В горещите летни месеци 10 минути излагане на Слънце са достатъчни за набавяне на нужните количества витамин D. Излагането за продължително време на ултравиолетовите лъчи е вредно за организма и особено за кожата.

Етан Зукерман pop-up

През 2014 година, бившият служител на Масачузетския технологичен институт Етан Зукерман официално се извинил за създадената от него първа изскачаща реклама (pop-up) през 1997.

Алма Ати смог

Това е снимка на замърсения въздух на най-големият град на Казахстан – Алмати. Градът лежи в дълбока котловина и често, особено през зимата, въздухът не се проветрява и вредните емисии остават на дъното. Всяка година в резултат на смога в Алмати умират десетки хиляди казахстанци. Мръсният въздух е основната причина казахстанските власти да преместят столицата от Алмати в изцяло новия град Астана.

човек сетива

Всеизвестно е че хората имат 5 сетива. Това обаче не е вярно. Освен зрение, обоняние, слух, вкус и допир, човекът притежава още баланс, усещане за топлина, болка, времетраене и др. Всъщност човек има най-малко 14 сетива.

Англия мач

По време на футболен мач в Англия на 25 декември 1937 г., над игрището се спуснала толкова гъста мъгла, че не можело да се види нищо на повече от няколко метра. Срещата била прекратена и всички напуснали стадиона. Всички, освен вратаря Сам Бартрам, който не чул сигнала на съдията и в продължение на 15 минути пазил вратата си, докато стюард не му казал, че всички са си тръгнали.

Сарафово атентат

На 18 юли 2012г. е извършен атентат срещу израелски туристи на летище „Бургас“. В автобус, пълен с израелски летовници, се взривява бомба, която убива 6 израелци и българския шофьор на автобуса. 35-ма са ранени. Това е най-тежкият терористичен акт в най-новата история на България. Предполага се, че извършителите на атентата са ислямски терористи, свързани с движението „Хизбула“.

Манаус

Манаус е голям бразилски град разположен дълбоко във вътрешността на Амазонската джунгла, по поречието на река Амазонка. Градът е с население 2 000 000 души, намира се на 1400 км от Атлантическият океан, най-голямото речно ... и едно от най-големите океански пристанища на страната. Река Амазонка е толкова голяма и дълбока, че позволява големи океански кораби да плуват далеч навътре по поречието й, дори до отдалечения на 1400 км от Атлантическия океан Манаус.

римски терми

Римските терми в центъра на Варна са най-голямата римска баня на Балканския полуостров. Площта им е 7000 кв.м. В комплекса е имало две съблекални, зала за срещи, помещение за спорт, зала за обливане с хладка вода, зала за обливане с топла вода, зала за обливане с гореща вода, тоалетни, котелно.

Ал Бънди

Почти всички актьори, явили се на кастинг за ролята на Ал Бънди в сериала „Женени с деца“, представили героя като ядосан и крещейки за всичко. Само Ед О‘Нийл изиграл Ал като примирен неудачник.

Том Ханкс

Том Ханкс получил 800$ за участието си във филма „Той знае, че си сама“, 50 000$ за „Играта на играчките“ и 70 000 000$ за „Форест Гъмп“.

Далас бюджет

Филмът „Клубът на купувачите от Далас“ (2013) бил с толкова малък бюджет, че парите за грим били само 250 долара. Впоследствие лентата печели оскар за Грим и Прически.

Бизони

Широкоизвестно е че националният символ на САЩ е белоглавият орел. По-малко се знае че националният бозайник на страната е бизонът. Някога популацията на Американският бизон е била над 60 000 000 индивида. Поголовното им изтребление води до намляването им на по-малко от 600 животни в края на 19 век, впоследствие бизонът е обявен за защитен вид и днес числеността им е 500 000 и продължава да нараства.

Сталинград загинали

Загиналите цивилни в битката за Сталинград са повече от загиналите в атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки взети заедно.

мейдей
Франкфурт кола

През 2017 г. полицията във Франкфурт намира автомобил, чийто 76 годишен притежател забравил къде го е паркирал преди 20 години.

Часовникова кула Пловдив

Часовниковата кула в Пловдив, издигната през 16 век на Сахат тепе, се смята за първия градски часовник в Османската империя и е една от най-старите часовникови кули в Източна Европа.

ацтеки храм

През 2017г. 676 човешки черепа са открити под основите на най-голямата катедрала в Мексико Сити. Оказало се черепите са много повече и са на жени и деца от поробени народи , които ацтеките са принасяли като жертвоприношение. През 2019 г. дъното на тази планина от черепи все още не е достигнато.

Жерен Уулфорт

През 2009 година пенсионираният полицай Жерен Уулфорт постъпил в болницата в Абъргейл в Северен Уелс и се оказалао че в леглото до него лежи също пенсиониран полицай, който се казва Жерен Уулфорт. Двамата мъже не са роднини, не се били виждали никога преди това и са единствените двама души във Великобритания, които се казват Жеран Уулфорт.

Хасково света богородица

Монументът на „Света Богородица“ на Младежкия хълм над Хасково официално е вписан в книгата на рекордите на Гинес като най-високата статуя на Дева Мария в света. Висока е 14 метра и е изградена от полимер-бетон. Света Богородица е и покровителка на Хасково.

Андромеда

Ако галактиката Андромеда беше малко по-светла, щеше да е най-видимия космически обект в нощното небе, по-ярък от Луната.

Хитлер Сталин Мусолини

Хитлер, Мусолини и Сталин са били номинирани за Нобелова награда за мир. Сталин дори е бил номиниран 2 пъти.

Кери Грант

Актьорът Кери Грант експериментирал с прием на ЛСД през 50-те години, след което започнал да го приема редовно, твърдейки „че след всички тези години на търсене най-накрая е открил душевен мир“ и че за първи път в живота си той е „истински щастлив“.

София Белград

Разстоянието от София до Белград (386 км) е по-малко от разстоянието от София до Бургас (390 км) и Варна (480 км).

Антони Гарсия

Убиецът Антони Гарсия бил заловен 4 години след извършване на престъплението, защото си татуирал мястото на трагедията на гърдите.

Бургас име

Името на Бургас идва от латинската дума „бургус“, което значи „крепост“. През Средновековието се наложило византийското наименование „пиргос“ или „порос“, което също значи „крепост“, „кула“. През 18 и 19 век османците го наричат Ахело Бургас, за да го разграничават от намиращия се на юг Люле Бургас.

Джеймс Бонд Клинт Ийстууд

На Клинт Ийстууд му било предложено да играе ролята на Джеймс Бонд след оттеглянето на Шон Конъри, но той отказал тъй като според него Бонд трябва да бъде изигран от английски актьор.

Макдоналд шейк
Един обикновен шейк на Макдоналдс съдържа 630 калории, същото количество като една средностатистическа вечеря. Освен това шейкът съдържа 90 г захар, повече от препоръчителната дневна доза захар, която е 75 г.
фламинго цвят

Чудили ли сте се защо фламингото има розов цвят. Това не е техният естествен цвят, по принцип фламинготата са бели птици. Те придобиват характерното розово оперение благодарение на храната, която ядат. Те се хранят предимно със синьозелени водорасли, които след обработка от ензими в черния дроб на птиците, отделят розов пигмент, който се отлага по оперението, краката и клюна на птиците.

колибрита соколи

Често колибритата строят гнездата си под гнезда на соколи, тъй като грабливите птици плашат неприятелите им. Учените са установили, че колибри, което си е построило гнездо под това на соколи има много по-голям шанс да оцелее и да създаде потомство.

Дисни Юнивърсъл

„Дисни“ завели дела срещу 3 детски градини във Флорида, които непозволено ползвали рисунки на стените на герои на компанията. Съдът им наложил глоба и им разпоредил да махнат рисунките. В отговор, компанията „Юнивърсъл“ предложила на детските градини да ползват Скуби Ду, Семейство Флинтстоун и други герои на Хана-Барбара.

Нидерландия Манхатън

През 1667 г., Нидерландия получила от Великобритания богатия и голям износител на индийско орехче остров Рън в Тихия океан. В замяна британците получили блатинестия, беден остров Манхатън.

САЩ Гренландия

През 1946 година Съединените щати предложили на Дания да купят о-в Гренандия за 100 милиона долара.

вятърна турбина

Това е размерът на перките на една вятърна турбина.

скарида богомолка

Скаридата богомолка е морски хищник, който улавя жертвите си с куршумен удар от щипците си. Скаридата складира вода в щипците си и с внезапно освобождаване буквално прострелва жертвите си. Ударът е толкова силен, че водата завира при изстрелването й и всъщност свръхнагорещен мехур от пара убива жервтите.

Вито Позитано

В разгара на Руско-турската освободителна война, отстъпващите турски части, водени от Сюлейман паша, имали намерение да опожарят София и да избият населението й, по подобие на Стара Загора. Решаващата намеса това да не се случи имат италианският и френският посланици в София – Вито Позитано и Леандър Льоге.