Линдзи Лоън дългове

През декември 2012 г. Федералната данъчна служба на САЩ поема контрола над банковите сметки на Линдзи Лоън, за да вземе 233 000 долара, които тя дължи за неплатени такси към държавата. Оказало се, че Чарли Шийн е превел 100 000 долара по нейна сметка именно за да може Линдзи да си плати тези дългове, но за съжаление те не били достатъчни.

Гилад Шалит

Гилад Шалит е бивш израелски войник, отвлечен от палестинската военна организация „Хамас“ и държан в плен повече от 5 години. Неговият случай е един от най-известните случаи на отвличане, привлякъл вниманието на целия свят. На 25 юни 2006 г. Гилад е отвлечен от палестинци близо до границата между Израел и Газа. През 5-те години на заложничество много държави, политици, неполитически организации, ООН и различни известни личности са преговаряли в опит Гилад да бъде освободен. На няколко пъти се е съобщавало за неговата смърт и близките му са губили надежда. В крайна сметка, Израел и Хамас сключват сделка и на 18 октомври 2011 г. Гилад Шалид е освободен за сметка на 1027 палестински затворници. Сред тези 1027-ма затворници има много убийци, изнасилвачи, терористи, които са отговорни за смъртта на общо 569 евреи.

тамерлан баязид

Поробителят на българите, а и на голяма част от балканските народи, Баязид I, прекарал последните си дни в мъчение, унижение и плен на монголите. След като завладял Балканският полуостров, османският султан се обърнал на изток където монголите заплашвали източните провинции на империята. Монголите, предвождани от Тамерлан (Тимур), завладяли всички източни територии и стигнали до Анкара. Тук, през юли 1402 г. се състояла решителна битка между двете империи, в която турците претърпяли тежко поражение, а самият Баязид бил пленен. Оттук до края на дните си, Баязид бил използван като столче за крака на Тамерлан, като кон на Тамерлан, като чистач на обувките на Тамерлан, а жена му трябвало да слугува гола на Тамерлан. Баязид издържал 8 месеца в плен, след което получил удар.

Мауна Кеа

Най-високият връх в света не е Еверест, а вулканът Мауна Кеа на Хавайските острови. Мауна Кеа се извисява на 4207 метра над морското равнище, но под водата има още 6000 метра. Така общата височина на вулкана е над 10 000 метра.

Пабло Ескобар

Това е снимка на Пабло Ескобар със сина му, направена пред Белия дом през 1981 г. Известният наркобос, наричан „кокаиновия крал“, главатар на прочутия Меделинов картел е отговорен за смъртта на повече от 1000 човека: негови противници, дилъри, полицаи, адвокати, прокурори, политици, журналисти.

омар мозък

Мозъкът на омара се намира в гърлото му, нервната му система е разположена в корема, зъбите му са в стомаха, бъбреците му са в главата, а ушите му са в краката.

американски футбол банкрут

Близо 80% от играчите в Националната Асоциация по Американски футбол банкрутират до 3 години след завършване на кариерата си.

канадски лекари

През март 2018 година, повече от 500 канадски лекари от Квебек подписват петиция с искане… заплатите им да бъдат намалени. Причината за това е че квебекските доктори смятат, че техните заплати са твърде високи в сравнение с останалия лекарски персонал и по този начин показват солидарност с медицинските сестри и фелдшерите.

Луна снимка

Тази снимка е направена от американският астронавт Едгард Мичел, летял до Луната с Аполо 14. В интервю той заявява, „Като си на Луната и гледаш Земята, международната политика ти изглежда толкова дребна и незначителна. Идва ти да грабнеш някой политик за яката, да го довлачиш 300 хиляди километра на Луната и да му кажеш „Погледни това, кучи сине““

Франц Кафка

Франц Кафка е един от най-известните немскоезични писатели в света. Роден в Чехия, евреин, творбите му „Преображението“, „Процесът“, „Замъкът“ и „Америка“ са едни от класиките в литературата на 20 век. Интересното е че тези произведения са публикувани едва след смъртта на Кафка от приятеля му Макс Брод. Последното желание на Кафка преди да умре било всичките му неиздадени творби да бъдат унищожени. Макс Брод не се съобразява с това желание и публикува творбите на Кафка, с което пък прави услуга на световната литература.

аймарани

Високо в Андите живее племе, което се е приспособило към живота нависоко. Аймараните живеят над 3000 метра височина, което ги прави хората, които живеят най-високо в света. При тези условия, кислородът е наполовина от нивата на морското равнище и в продължение на 11 000 години аймараните са развили уголемен гръден кош с по-големи бели дробове, за да дишат по-лесно. Освен това, това племе има и по-високи нива на хемоглобина в сравнение с останалите хора.

Ла Пас

Най-високата столица в света е боливийската Ла Пас. Тя е разположена на цели 3650 м надморска височина. Тук въздухът е силно разреден и много чужденци изпитват „височина болест“, поради недостиг на кислород.

Барселона Фиго

През 2000 г. португалският футболист Луиш Фиго преминава от Барселона в кръвния враг Реал Мадрид. Това, меко казано не е посрещнато добре от каталунските запалянковци. В сблъсъка на 23.11.2002 г. между Барселона и Реал на „Камп Ноу“ Фиго е освиркван през целия мач и по него са хвърляни всевъзможни предмети включително мобилен телефон, тоалетна хартия и свинска глава.

Хималаи смърт

През май 2019 г. 7 алпинисти загиват при изкачване на връх Еверест в резултат на задръстване. Повече от 50 алпинисти са хванати в това задръстване в резултат на което на някои от тях им се налага да чакат по 12 часа. Това води до изтощение и загуба на физически сили. 7 души не издържат и загиват.

футболната война

„Футболната война“ е военен конфликт между Салвадор и Хондурас, който избухва в резултат на футболна среща. В квалификациите за класиране на Световното първенство през 1970 година, Салвадор и Хондурас се борят за директно класиране. Отборите си разменят по една победа в домакинския мач и в решаващия двубой в Мексико Сити, Салвадор печели с 3-2 след продължения. В Хондурас избухват изстъпления срещу салвадорското малцинство и 11 000 салвадорци напускат страната. На 14 юли 1969 г. салвадорската армия започва настъпление в Хондурас, а самолетите й бомбардират столицата Тегусигалпа. 4 дни по късно, огънят е прекратен. Загинали са общо 3000 души, но мирен договор не е подписан и войната официално продължава.

Фернандо Магелан

Експедицията на Фернандо Магелан е влязла в историята като първото Околосветско пътешествие. Самият Магелан обаче не я е завършил. Едва 1 от петте му кораба от експедицията се завърнал благополучно в Севиля, с едва 18 от общо 270 потеглили моряка. Магелан бил убит и изяден от туземни племена на о-в Себу, Филипините.

изкуплението шоушенк

През октомври 1994 година в кината по едно и също време са вървяли „Изкуплението Шоушенк“, „Криминале“, „Форест Гъмп“, „Джурасик парк“ и „Цар Лъв“.

американска армия бюджет

Бюджетът на Американската армия за 2018 г. е 610 млрд. долара и е по-голям от бюджетите на армиите на Китай, Саудитска Арабия, Русия, Индия, Франция, Великобритания и Япония взети заедно.

Уокмен

Уолкменът е революционно устройство, което променя начина на слушане на музика и забавление. С него всеки човек може да слуша музика, докато се движи. Уолкменът е предшественик на дискмена, мп3 плейъра, айпода и всички съвременни смартфони, чрез които хората си слушат музика. Интересно е че създателят на уолкмена, Масару Ибука, решава да работи върху това изобретение, докато пътува за работа. Масару си мислел колко хубаво би било да слушаш любимата си музика докато отиваш за работа, тичаш в парка или ходиш на пазар. Така Масару дава задача на своите инженери да разработят портативно устройство за слушане на музика.

Супер Марио книга

През 1985 г. играта Super Mario Bros. е толкова популярна в Япония, че най-продаваната книга за годината в страната е наръчник как да победиш нивата в играта.

симпсънс имейл

В епизод на анимационния сериал „Семейство Симпсън“ от 2003 г., Хоумър разкрива, че имейл адресът му е ChunkyLover53@aol.com Сценаристът Мат Селман се регистрирал на този имейл преди излъчването на епизода и до края на времетраенето му, пощата била запълнена с лимита от 999 получени писма.

син екран

Всички, които имат компютър (PC или лаптоп) са се сблъсквали със „син екран“ на монитора. Синият екран обикновено означава, че с компютъра има голям проблем. От „Майкрософт“ са преценили, че когато в компютъра възникне сериозна грешка, екранът който се появява, за да я извести трябва да е син, защото психолозите смятат, че синьото успокоява и кара хората да се отпускат.

двойно заключени

Страните, които нямат излаз на море се наричат „заключени“ (“landlocked”). Лихтенщайн и Узбекистан са единствените две „двойно заключени“ страни в света.

четири сезона

Всички хора в умерения климатичен пояс знаят границите на 4-те сезона: пролет (21-23 март – 21-23 юни), лято (21-23 юни – 21-23 септември), есен (21-23 септември – 21-23 декември), зима (21-23 декември – 21-23 март). Това обаче е вярно само от астрономическа гледна точка, тъй като тези дати бележат зимното и лятното слънцестоене и равноденствията в движението на Земята около Слънцето. В климатологията границите на 4-те сезона са: пролет (март, април, май), лято (юни, юли, август), есен (септември, октомври, ноември), зима (декември, януари, февруари) и отразяват най-вече промените в температурата. От практична гледна точка, това е по-смисленото разпределение на сезоните, но все още никъде не се е наложило като официално.

сиудад хуарес

Сиудад Хуарес е пограничен мексикански град (Мексико-САЩ), известен с големия си брой убийства. Всяка година тук умират около 3000 души от огнестрелни рани или атентати. Това не е случайно, тъй като Сиудад Хуарес е разпределителната точка на вноса на наркотици в САЩ.

тигри зоо

Броят на тигрите, които живеят в зоологически градини (публични и частни) е 3 пъти по-голям (12 000) от тези, които живеят на свобода (4000).

Александър Батенберг

Първият български княз на Третата Българска държава Александър Батенберг първоначално въобще не е искал да става владетел на България. Немският княз дори се е молил на вуйчо си, руският император Александър II, да не става български княз, а да получи някое дукство или херцогство в Германия или Австро-Унгария.

чингис хан война

След като обединил всички монголски племена под един флаг, Ченгис Хан всъщност не искал повече да воюва. За да задвижи търговията, той изпратил свои емисари при Мохамед II, император на Хорезмийската империя, но Мохамед ги избил. Разярен, Чингис Хан унищожава Хорезмийската империя за 2 години.

Дуейн Джонсън Дани Гарсия

След като се разделил със своята вече бивша жена Дани Гарсия, Дуейн Джонсън я назначил за свой мениджър, позиция която тя изпълнява и до днес.

биогорива

Първите автомобили са се движили с биогорива. В края на 19 век, петролът все още не е навлязъл масово в промишлеността, тъй като основната движеща сила по онова време в индустрията са били парните двигатели. Заради това първите автомобилни двигатели са изгаряли етанол, метан и природен газ, за да се движат. Някои от моделите дори са изгаряли изсушени растения, за да работят. Масовото навлизане на конвейерното производство, усъвършенстването на моторите и сравнително евтиният добив на петрол изтласкват биогоривата на заден план за следващите 100 години.

стефка костадинова

Два от най-дълго задържалите се рекорди в леката атлетика са на българки. През 1987 г., на световното първенство в Рим, Стефка Костадинова скача 209 см в състезанието по скок на височина. Този рекорд не е подобрен и до днес. През 1988г. в Стара Загора, състезателката ни по 100м с препятствия Йорданка Донкова, поставя рекорд с 12.21 сек. Този рекорд стои повече от 21 години, когато е подобрен от американката Кендра Харисън.

титаник 2

В момента се строи корабът „Титаник II“, който ще бъде реплика на оригиналния параход. Корабът ще бъде построен в същия стил, със същите луксозни каюти, зали и помещения, но със съвременни машини и навигационна система. Титаник II ще пусне котва през 2022 г.

Елвис Пресли значка

Мениджърът на Елвис Пресли Том Паркър продавал значки с надпис „Аз мразя Елвис“, като по този начин печелил пари и от хората, които не харесвали рокзвездата.

Елизабет сватба

Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, не можел да покани трите си сестри на сватбата си през 1947, защото и трите били омъжени за немски аристократи и това се смятало за неподходящо в следвоенна Великобритания.

Александър Флеминг пеницилин

Откриването на пеницилинът, първият антибиотик, е повратен момент в медицината. Синтезирането му от британският бактериолог Александър Флеминг е причината за излекуването на нелечими до този момент болести: грип, пневмония, бронхит, сифилис и др. Съвсем спокойно можем да кажем, че пеницилинът е спасил стотици милиони животи по света и дава началото на разработването и на други антибиотици. Самото му откриване, обаче, е плод на случайност. В един петък на 1928 г. Флеминг бърза да затвори лабораторията в която работи, за да излезе в уикенд. В бързината, той забравя да затвори епруветките с бактерии, които изучава. Когато в понеделник се върнал на работа, Флеминг забелязал "ореол", в който липсва бактериален растеж около синьо-зеления мухъл. Той заключава, че мухълът освобождава субстанция, която потиска бактериалния растеж и разтваря клетките на бактерията. На базата на този мухъл, той синтезира пеницилинът – първият антибиотик.