червенокоси ген

Червенокосите хора имат 25% повече издръжливост на болка, могат да си произвеждат собствен витамин Д и понасят по-добре температурните промени от останалите хора и всичко това е заради т.нар. „ген на червенокосите“ MC1R.

Чарлз Бойкот

Думата „бойкот“ е наречена на Чарлз Бойкот, човек толкова мразен от всички останали, че никой не искал да има нещо общо с него.

птицечовка

Учените, които открили птицечовката били посрещнати с недоверие от европейските си колеги. Те не можели да повярват, че съществува бозайник снасящ яйца, с човка вместо муцуна, с опашка като на бобър, лапи като на видра, а отгоре на всичко животното било и отровно.

ямбол дирижабли

По време на Първата световна война Ямбол е бил най-южната военна база за дирижабли на Германия. Оттук са излитали цепелини, които са снабдявали с продоволствия и боеприпаси германските позиции в Северна Африка. Полетът на цепелина „Das Afrika Schiff” остава в историята след като извършва 95 часов непрекъснат полет (21-25 ноември 1915г.) и изминава 6800 км. Задачата му била да снабди с боеприпаси и медицински материали немските сили в Източна Африка, но поради загубите на немските войски там, било решено цепелинът да се върне в Ямбол.

Кюрди етнос

Кюрдите са най-големият етнос, който никога не е имал своя държава. Към днешна дата броят им в световен мащаб е около 50 милиона души. Компактни кюрдски общности живеят в Югоизточна Турция, Северен Ирак, Северна Сирия и Северозападен Иран. През 2018 година кюрдите в Северн Ирак поискаха да имат своя независима държава със столица Ербил, но усилията им бързо бяха потушени от иракското правителство.

Япония раждаемост

Японското правителство организира състезания за скоростно провеждане на срещи между мъж и жена с награди за най-бързо приключилите срещи. Целта на тези събития е да се опита да се увеличи раждаемостта сред японците, тъй като страната има една от най-ниските раждаемости в света и от 2010 г. населението е намаляло с над 1 милион души.

Андора армия

Андора няма своя собствена армия. Вместо това, всички пълнолетни жители на страната са задължени със закон да имат своя лична пушка, а ако не могат да си я позволят, полицията ще им я осигури.

София осветление

Първата електрическа крушка в София е светнала в градината пред двореца на 1.07.1879г. по случай възкачването на престола на княз Александър Батенберг

Косатка акула

Косатка убила Голяма Бяла акула близо до бреговете на Калифорния през 2000 година. Миризмата от трупа на акулата накарала всички Големи Бели акули в района да плуват надалеч. Една от тях била със чип за проследяване и учените установили, че се гмурнала на дълбочина 500 метра, след което отплувала към Хавайските острови.

Стив Мартин сватба

Сватбата на актьора Стив Мартин била тотална изненада за гостите му. Стив изпратил покани на приятелите си като им казал, че организира парти и за тяхна изненада партито се оказало сватбена церемония.

Дейли Мейл Хитлер

Британските таблоиди “Дейли Мирър“ и „Дейли Мейл“ пламенно подкрепяли политиката на Хитлер и по този начин обезкуражавали евреите да мигрират към Британия.

каракачани

Всяка година през лятото в местността Карандила край Сливен се организира Каракачански събор. Каракачаните са отделен етнос, с най-близко родство със съвременните гърци, които в миналото са били номади, а днес се занимават най-вече с отглеждането на овце, добива и продажбата на мляко, месо и вълна. Каракачаните са православни християни с гръцко национално самосъзнание. Етнонима им идва от турските думи „кара“ – черен и „качан“ – беглец. На събора в Карандила всяка година среща си дават хиляди каракачани от България и Гърция, които представят обичаите, бита и културното си наследство.

Корейска война британци

През 1951 г,, по време на Корейската война, 650 британски войници били обградени от 10 000 китайци. Когато американски генерал попитал британския командир на войниците какво е положението, англичанинът му отвърнал “Положението е малко напечено, мой човек“. Генералът не разбрал каква е точно ситуацията и не изпратил помощ. Почти всички англичани загинали.

Убийствено интервю

Филмът от 2014 г. на „Сони“ – „Убийствено интервю“ е спрян от излъчване по кината в последния момент, заради тежки политически закани от страна на Северна Корея. Комедията акцентира върху двама журналисти, които трябва да убият севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Това меко казано не се харесва на Севена Корея, които открито заплашват Южна Корея („Сони” е южнокорейска компания) с война ако филмът се излъчи по кината. Така филмът не се излъчва на голям екран и остава достъпен само на DVD.

Русе дворец

„Дворецът на Батенберг“ в Русе всъщност никога не е служил като резиденция на монарха, тъй като е завършен след неговото оттегляне от престола. Днес в сградата се помещава Регионалният исторически музей.

Аерофлот клюев

През 1986 г., пилотът на Аерофлот Александър Клюев се обзаложил със свой колега, че може да приземи самолет без да гледа навън, само по навигационни уреди. Когато самолетът наближил пистата за кацане Клюев спуснал всички завеси на пилотската кабина, така че да не се вижда нищо навън. Самолетът се разбил, загинали 70 пътника от всички 94 души на борда, но Клюев оцелял.

граждаснка война смърт

По време на Американската гражданска война (1861-1865) двойно повече хора са умряли от дезинтерия и хронична диария, отколкото от военни действия.

плевен име

Името на Плевен е било дадено от славяните и произлиза от думата „плевел“. Когато търговците минавали през града забелязвали, че около пътя и от двете страни са избуяли плевели. От там и градът бил кръстен „Плевен“.

отслабване хранителен режим

Може и да ви се стори странно, но правилното хранене има много по-голям ефект за отслабване, отколкото физическите упражнения. Всъщност самото физическо натоварване няма да има никакъв ефект върху килограмите ви, ако не се храните правилно.

Субару име

Японското наименование на звездния куп Плеяди в съзвездието Бик е „Субару“ и поради тази причина компанията „Субару“ има 6 звезди на логото си.

България Олимпиада

Олимпиадата в Москва през 1980 г. е най-успешната за българския спорт, след като България завършва на 3-то място в крайното класиране по медали. Страната ни печели цели 41 отличия, 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала.

бутилка вино

Най-старата неотворена бутилка вино е на над 1650 години.

Джордж Харисън

Дървото посадено в памет на Джордж Харисън, китаристът на „Beatles”, било нападнато и унищожено от... бръмбари.

Аязмото

Аязмото е един от най-големите и красиви градски паркове в България. Интересното е че неговия създател митрополит Методий Кусев първоначално е срещал упорита съпротива от старозагорци, които били против парка, защото щял да им отнеме пасищата на животните. Според местните легенди митрополитът се е крил през нощта в Аязмото, за да го пази от нощните паши на козите и овцете.


португалски замък обсада

По време на продължителна обсада на португалски замък, португалските защитници решили да приложат рискована хитрост. Тъй като запасите им привършвали и те нямали да могат да издържат още дълго, те решили с последното брашно да приготвят прясно опечен хляб и с него да замерят испанците. Португалците опънали и надпис на който пишело „Ако искате още, просто ни уведомете“. Боейки се от дълго продължаваща обсада, испанците се оттеглили.

викинги атаки

Викингските рейдове през 11-13 век били особено успешни, главно поради това, че северняците не зачитали европейските бойни тактики, методи и правила за водене на война. Така например, те не спазвали неписаното правило да не се нападат свещени християнки места. Напротив, викингите целенасочено избирали християнските общности заради богатството им и уязвимостта им.

петрол китове

Откритието, че петролът може да се използва като гориво е изключително добра новина за китовете, които дотогава са били ловени за китовото масло.

Сливен бора

Характерно климатично явление за Сливен е студеният, поривист вятър бора. Понякога поривите му са толкова силни, че отнасят покривите на немасивните постройки. Това е причината по покривите на сградите в най-близкия до Стара планина квартал – „Кольо Фичето“, да са сложени големи камъни или други тежки предмети.

затворници Луизиана

През 1719 г. на затворниците в Париж им била предложена свобода, при условието че се оженят за проститутка и заминат да живеят в Луизиана.

Макдоналдс Олимпиада

По време на Олимпийските игри през 1984 година в Лос Анджелис, „Макдоналдс“ обявява промоция, която гласи че веригата дава безплатен продукт за всеки спечелен от атлет на САЩ медал. Това се превръща в най-скъпоструващата промоция на „Макдоналдс“, след като Съветският съюз бойкотира Олимпиадата и САЩ печелят почти всички отличия.

Бил Гейтс наследство

Бил и Мелинда Гейтс планират да оставят по 10 милиона долара завещание на всяко едно от трите си деца от общо над 80 милиарда долара богатство. Бил е решил да раздаде 99,96% от личното си състояние за благотворителност и на различни фондации.

хокей кгб

През 1980 г. американският отбор по хокей на лед играе с отбора на Съветския съюз в предолимпийска среща, промотираща Олимпийските игри. По-късно е разкрито, че по време на мача един от играчите на Съветския съюз е играл с пистолет под екипировката си. Всъщност „играчът“ е бил аген на КГБ, който е трябвало да следи никой от хокеистите да не избяга на Запад.

Плутон Ню Мексико

Плутон все още е считан за планета в щата Ню Мексико, най-вероятно защото откривателят му – Клайд Томбау е от този щат.

Франк Оз

Мис Пиги от „Мъпет шоу“, Бисквитеното чудовище от „Улица Сезам“ и Мастър Йода от „Междузвездни войни“ са озвучавани от един и същ актьор: Франк Оз.

Боб Хоук

Бившият премиер на Австралия Боб Хоук преживява сериозен инцидент когато е на 17. Срещата със смъртта му действа като катарзис и Боб започва да прави най-различни неща и да изпробва талантите си. Един от тези „таланти“ е пиенето на 1,4 литра бира за 11 секунди, постижение което е вписано в рекордите на Гинес.