Най-високата сграда в света

Най-високата сграда в света е небостъргачът „Бурж Халифа“ в Дубай. Височината му е 828 метра. „Бурж Халифа“ е толкова висок, че ако човек скочи от най-високата му точка, преди да стигне до земята, скоростта му на падане ще достигне земното ускорение (9,8 м/с2).

Австралия затворници

Австралия днес е една от най-развитите страни в света, с висок БВП, силна икономика, висок индекс на човешкото развитие и богатство на населението. Градовете й Сидни, Мелбърн и Пърт всяка година са сред челните градове в класации за най-добри градове за живеене, най-чист град, най-безопасен град и т.н. Първите заселници на този континент обаче, са били британски затворници. Самата първа австралийска колония, около днешния Сидни, е била колония на затворници, а датата на основаването й е Национален празник на Австралия.

Нидерландия

Може би доста хора не знаят, но официалното наименование на държавата Холандия е... Нидерландия. „Нидерландия“ буквално означава „ниски земи“ и отразява географските особености на страната. „Холандия“, както е известна по света, всъщност е географски регион, в който се намират най-важните градове – Аместрдам, Ротердам и Хага.

Първи полет на Луната

Американците Орвил и Уилбър Райт извършват първият успешен полет в света през 1903г. Частица от самолета извършил този полет е взета от Нийл Армстронг и лети с него до Луната през юли 1969 г. Само 66 години разделят първият полет на Земята и стъпването на човешки крак на Луната.

Маргарет Тачър

През 1982 по време на Фолклендската война, на изслушване в Парламента, лейбъристки депутат задава въпрос към Маргарет Тачер „За какво са ни тези острови след като там има само пингвини“. Маргарет Тачър му отговаря „Да, там има само пингвини, но това са Британски пингвини“.

Касъл Браво

„Касъл Браво“ (“Castle Bravo”) е най-мощният тест на ядрено оръжие, извършен от Американската армия. Бомбата е взривена на 1 март 1954 г. на атола Бикини в Тихи океан. Мощността й е 15 мегатона, 2,5 пъти повече от предвидените 6 мегатона, поради неочаквана реакция на един от изотопите. Това, в комбинация с неблагоприятния вятър в района, довежда до непредвидено радиактивно замърсяване на част от островите около атола Бикини. Замърсяването е толкова голямо, че част от островите са евакуирани и до днес все още се спори дали са безопасни за живеене.

Ед Стафорд

Експертът по оцеляване на Дискавъри Ченъл Ед Стафорд е първият човек, който е извървял дължината на река Амазонка от извора до устието й. Ед си мислел, че ще му трябва 1 година, в крайна сметка пътешествието му отнело 860 дни.

Алпи

На 8 април 2018 г. естонски турист изкачва без да иска връх в Италианските Алпи след като се е напил. Човекът, познат като „Павел“, се е напил в заведение в италианският курорт Червиния и тръгнал да търси хотела си. По пътя обаче, той така се е заблудил, че инцидентно изкачил връх на 2400 метра височина.

Дядо Йоцо

Дядо Йоцо от прочутия разказ „Дядо Йоцо гледа“ на Иван Вазов е реална историческа фигура. Истинското му име е Йордан Маринов Църнярски и е родом от село Заселе, Свогенско. Той ослепял докато бил със стадото си, когато по време на силна буря пада на тила си. След това до смъртта си на 60 годишна възраст, всяка вечер сяда на една канара известна като Злио камик и оттам „Гледал Българското“.

Пелусиум

Битката при Пелусиум (525 г. пр. Хр.) е повратен момент в Древноегипетската история. В тази битка воюват Персия и Египет. Мощната Персийска империя побеждава и Египет става персийска провинция. Особено интересна е стратегията на нападателите. Според древногръцкия историк Херодот, всеки от персийските войници носел пред себе си котка и тъй като за египтяните котките били свещени животни, те не смеели да нападат вражеските войски от страх да не наранят божествените животни. По този начин персийците извоювали по-лесно своята победа.

Кока Кола

Първата напитка „Кока-Кола“ е пусната на пазара на 8 май 1886 г. в аптека в Атланта, Джорджия. Течността се е продавала като ободряващо питие и лекарство против главоболие. От тогава до днес, „Кока-Кола“ се е превърнала в най-купуваната напитка в света, продава се почти във всяко кътче на Земята и е най-скъпият бранд в света. Интересното е че формулата на Колата е специфичен сиропов концентрат от листа от кока и семена от кола, като тя не се е променила от 1886 г. Приготвянето на този концентрат е строго секретна фирмена тайна и рецептата за направата му се съхранява в банков трезор в Атланта.

Титаник Самсон

По време на потъването на Титаник (12.04.1912), спасени пасажери твърдят, че на около 7 мили имало кораб с изгасени светлини. Някои от моряците дори изстрелват сигнални ракети по посока на непознатият кораб, но отговор непоследвал. Според непотвърдени източници, това бил тюленоловния кораб „Самсон“, който ловил тюлени без разрешително около п-в Нюфаунделд и за да не бъде забелязан изгасил светлините си.

Северна Корея кораби-призраци

В последните години стотици севернокорейски малки лодки са изхвърляни на брега на Япония, като екипажите им в повечето случаи са мъртви или крайно изтощени. Тези лодки са рибарски и се предполага, че с тях много хора се опитват да се измъкнат от режима в Северна Корея и да достигнат Япония. Без навигация и подходящо оборудване, почти всички корабчета се изгубват в Японско море и екипажите им умират от глад и болести. Тези рибарски лодки стават световно известни като „севернокорейските кораби-призраци“.

Сталин - правнучка

Правнучката на Сталин е будистка и живее в Портланд, Орегон, САЩ, където държи магазинче за антики.

викинги шлемове

Съвременните хора си представят викингите като варвари, носещи шлемове с рога. Това не е вярно и е широко разпространена заблуда. Всъщност викингските шлемове изглеждали ето така:

Синя Тарантула

Това не е фотошоп, а истинският цвят на тарантула от вида Poecilotheria metallica. Този вид обитава горите в Централната Индия и е силно застрашен от изчезване. Учените все още се опитват да обяснят защо този вид паяк придобива така ярко наситен син цвят.

Counter-Strike

Вече повече от 20 години Counter-Strike си остава най-популярният шуутър. Може би доста хора не знаят, но всъщност CS е мод на популярнта игра Half-Life, разработена от Valve през 1998 година.

Чарли Шийн хив

След като се разбрало, че Чарли Шийн е ХИВ позитивен, продажбите на самостоятелни апарати за тестване за ХИВ скочили с 95%, а търсенията в Гугъл по темата с 2,75 милиона. Нарекли това нещо „Ефектът на Чарли Шийн“ и се твърди че то е помогнало за увеличаване на превенцията срещу СПИН повече от всички инициативи на ООН.

ТЕЦ радиация

Пепелта от ТЕЦ, които работят на въглища съдържа уран и торий и излъчва 100 пъти повече радиация в заобикалящата околна среда от ядрена електроцентрала за същото количество произведена енергия.

for dummies

Сериите от образователни помагала „for Dummies” започват с “DOS for Dummies“ през 1991 г. Създателят им дочува в книжарница човек който казва „ех, де да имаше книга за обучение по DOS за тъпаци като мен“. От тогава сериите се разрастват до 2500 заглавия и се продават над 200 000 000 книги.

CANDU

Канадските ядрени реактори (CANDU) са проектирани така че да използват остарели и снети от въоръжение ядрени оръжия за гориво и освен това те могат да бъдат презареждани дори когато работят на пълни обороти. CANDU са считани за най-безопасните и най-ефективните ядрени реактори в света.

Изображения на карти

Малко хора знаят, но изображенията на обикновените карти за игра, всъщност представляват реални исторически личности. Така например поповете изобразяват следните крале: поп пика – израелският Давид, поп купа – Карл Велики, поп каро – Гай Юлий Цезар, поп спатия – Александър Велики.

Клеопатра

Древноегипетската императрица Клеопатра е живяла по-близо до времето на изобретяването на Айфона, отколкото до времето на построяването на Хеопсовата пирамида.

Япония Балони бомби

По време на Втората световна война, японците използват интересна тактика за атака на континеталната част на САЩ и Канада. Те използват балони, към които са прикачени малки бомби. Използвайки струйни течения (силни, еднопосочни ветрове, които опасват земното кълбо), тези балони-бомби пътуват хиляди километри и се приземяват в Северна Америка. Балоните-бомби не били особено ефективни, тъй като метеорологичните условия често ги отдалечавали далеч от населени места, но основната им цел била да всяват страх и ужас в американското население. Тези атаки са първато междиконтинетално нападение.

Птица Лира

Птицата лира, обитаваща Югоизточна Австралия, може да имитира почти всеки звук, който чува, включително аларми, камери и дори моторни резачки.

Гърция флота

Гърция притежава най-голямата флота от кораби в света. 17,3% от всички кораби по света плават под гръцки флаг. Това може и да изглежда впечатляващо, но над 85 % от всички тези кораби са на чуждестранни компани. Те избират да плават под гръцки флаг най-вече заради финансови причини.

Монголска обсада

По време на обсада монголците катапултирали телата на заразени с бубонна чума войници отвъд стените на града на вражеските сили. Това са първите документирани случаи на използване на биооръжие.

Фиджи независимост

През 2005 година Република Фиджи изгубва оригиналната си Декларация за Независимост от Британия. След 5 дълги години на търсене, правителството на Фиджи се обърнало с молба за помощ към Великобритания, които им доставили фотокопие на документа.

Варна - лед

Това е снимка от Варна, февруари 1929 г., когато е наблюдавано пълно замръзване на морето при Варненския залив. Документирани са 4 замръзвания на Черно море през 20 век, като това от 1929г. е най-силното и продължително. Дебелината на леда е била 30см, а леда е стигал 20 км навътре в морето. При тази обстановка варненци спокойно са се разхождали по леда около фаровете и по Варненското езеро.

Роналд Уейн

Роналд Уейн е американски бизнесмен в сферата на електронните продукти. Той е съосновател на „Епъл“, заедно със Стив Джобс и Стив Возняк. Компанията е основана на 1 април 1976 година, като Уейн е отговарял за административната дейност на фирмата и финансовото й осигуряване. На 12 април същата година, той решава да напусне „Епъл“ като продава своите 10% на Джобс и Возняк за 800 долара. Впоследствие „Епъл“ се превръща в най-мощната компания за електронни стоки и ако днес Уейн беше запазил своите 10% от нея, той щеше да притежава 93,1 милиарда долара, което щеше да го направи вторият най-богат човек в света.

Климат

В недалечното минало климатът е бил доста по-студен от днешния. Така например, преди 150 години, зимите по нашите земи са били толкова студени, че реките са замръзвали в продъжение на месеци. Доказателство за това можем да търсим и от повестта на Иван Вазов „Немили недраги“, където е описано как хъшовете и вълците преминавали по замръзналия Дунав между Влашко и поробена България.

Винс Колман

Винс Колман е канадски железопътен диспечер, който през 1917 г. предупреждава пътуващ за Халифакс влак за неизбежна експлозия в пристанището и по този начин спасява живота на 300 човека. Съобщението, което той изпраща по телеграфа е следното: „Спрете влака ! Кораб с амуниции се е подпалил на пристанището и ще се взриви. Най-вероятно това е последното ми съобщение. Сбогом, приятели !“ Експплозията в пристанището на Халифакс е най-мощната експлозия, причинена от човека, до взривяването на атомната бомба над Хирошима. Взривната вълна разрушава Халифакс и отнема живота на 2000 души, включително и на Колман.

тсутоми ямагучи

Цутому Ямагучи е единственият човек, преживял и двете атомни бомбардировки: и тази над Хирошима, и тази над Нагасаки. На 6 август 1945г. Тсутоми, родом от Нагасаки, е бил на бизнес среща в Хирошима, когато била взривена първата атомна бомба. Три дни по-късно, вече в родния Нагасаки, той оцелява и след взривяването на втората атомна бомба.

саудитска арабия атеист

Ако си атеист в Саудитска Арабия, местното правителство те счита за терорист, което се наказва със смърт.

Ямайка

Ямайка е единствената държава в света, чийто флаг не съдържа цветовете червено, бяло или синьо.