ТОП 10 ФАКТА ЗА КОРОНАВИРУСА

10

Коронавирус вируси

Fact image

Коронавирусът COVID-19 спада към групата на коронавирусите. Към нея принадлежат добре познати вируси като настинка и грип.

9

Коронавирус регистриране

Fact image

За първи път болестта е регистрирана на 31 декември 2019 в китайският град Ухан.

8

Коронавирус прилеп

Fact image

Предполага се че вирусът е предаден от прилеп на човек (вероятно при консумация на полусуров или суров прилеп), а впоследствие коронавирусът мутира и започва да се предава и от човек на човек.

7

Коронавирус име

Fact image

Официалното намименование на коронавирусът е SARS-CoV-2; SARS означава ТОРС – Тежък Остър Респираторен Синдром, а CoV-2 идва от Коронавирус и щам. Всъщност сегашния коронавирус е щам на ТОРС.

6

Коронавирус симптоми

Fact image

Болестта, причинена от коронавируса протича със следните симптоми: суха кашлица, температура (до 39 градуса), затруднено дишане, болки в гърдите, отпадналост, течащ нос, раздразнено гърло. Т.е. симптомите са много подобни на тези на обикновената настинка.

5

Коронавирус смъртност

Fact image

Смъртността от коронавируса е много различна за отделните държави. Общо за света тя е 20%. Но в Китай например е 4%, в Германия е 5%, докато в Италия тя е 44%, в Испания 29%.

4

Коронавирус рискови групи

Fact image

Най-рисковите групи хора от Covid-19 са хората над 70 г. и тези с придружаващи белодробни заболявания и заболявания на сърцето. Смъртността при хората над 70г. е 30%.

3

Коронавирус болници

Fact image

По-високата смъртност в страни като Италия и Испания вероятно се дължи на претоварването на здравната система. Това означава че за новите болни няма достатъчно места в болниците, следователно за тях няма достатъчно медицински грижи и достъп до съвременни лекарства и оборудване.

2

Коронавирус икономическа криза

Fact image

Повсеместната карантина и забрана за излизане от къщи води до проблеми с икономиката и спиране на работа на цели отрасли. Има опасения че това ще доведе до икономическа криза, по-голяма от тази през 2008-2009г.

1

Коронавирус туризъм

Fact image

Най-засегнатите отрасли са туризмът, хотелиерството, ресторантьорството, питейните заведения, авиоиндустрията.