Най-богатите компании

?php echo $cRow['post_title']; ?>

10

JPMorgan Chase – 366 милиарда долара


Най-голямата банкова институция в света е със седалище в Манхатън, Ню Йорк. Освен банкиране, мощната институция предлага и куп други финансови услуги на своите клиенти. Банката има 257 000 служители по целия свят.

?php echo $cRow['post_title']; ?>

9

Visa – 389 милиарда долара


Още една финансова институция в класацията. И тя като JPMorgan Chase е със седалище в Америка, Фостър Сити, Калифорния. Visa се занимава основно в производство на дебитни и кредитни карти Visa, както и с парични преводи.

?php echo $cRow['post_title']; ?>

8

Alibaba – 431 милиарда долара


Alibaba е най-голямата китайска компания за електронна търговия и най-големия конкурент на Amazon. Седалището й е в град Ханджоу, а общия й брой служители достига 102 000.

?php echo $cRow['post_title']; ?>

7

Tencent – 436 милиарда долара


Tencent е най-голямата телекомуникационна компания в Китай. Компанията притежава най-разпространената в Китай мрежа за обмен на бързи съобщения под названието QQ, а също на системата за предаване на текстови и гласови съобщения WeChat. Най-големият интернет доставчик в Китай. Седалището й е в Шънджън.

?php echo $cRow['post_title']; ?>

6

Berkshire Hathaway – 496 милиарда долара


„Бъркшър Хатауей“ е американско мултинационално конгломератно холдингово дружество, базирано в Омаха, Небраска, чиято основна дейност е застраховане и финансови услуги. Компанията е позната, заради контрола и лидерството на Уорън Бъфет, който изпълнява длъжността на директора на борда и на главен изпълнителен директор.

?php echo $cRow['post_title']; ?>

5

Facebook – 550 милиарда долараНай-познатата и използвана социална мрежа в света, Фейсбук има 2,3 милиарда активни потребители, което означава че практически всеки с достъп до интернет има профил в него. Освен това Фейсбук е и най-сваляното приложение за мобилни телефони за всички години от 2010 до 2019 г. Седалището на социалната мрежа е в Менло парк, Калифорния.


?php echo $cRow['post_title']; ?>

4

Alphabet – 839 милиарда долара


По-разпознаваема сред оществеността, Alphabet е компанията, чиято собственост е търсачката Google. Всички акции на Google се преобразувани в акции на Alphabet и продължават да се търгуват на NASDAQ като GOOGL и GOOG. Начело на холдинга са съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. Реорганизацията на Google в Alphabet е завършена на 2 октомври 2015 г. Централата е в град Маунтин Вю, щата Калифорния.

?php echo $cRow['post_title']; ?>

3

Amazon – 959 милиарда долара


Amazon е най-голямата компания за електронна търговия в света. В последните години компанията се разшири и в областта на компютърните технологии, телевизионната индустрия и изкуствения интелект. Собственик на Амазон е най-богатият човек на планетата – Джеф Безос, а седалището й е в Сиатъл.

?php echo $cRow['post_title']; ?>

2

Apple – 959 милиарда долара


Apple е технологичен гигант, със седалище в Купертино, Калифорния, производител на смартфони, компютърен софтуер и онлайн услуги. Производствената им гама включва смартфони iPhone, таблети iPad, компютри Mac, медия плейъри iPod, смартчасовници Apple Watch, дигитален плейър Apple TV и др. Освен това Apple произвежда и софтуер и операционни системи към своите продукти.

?php echo $cRow['post_title']; ?>

1

Microsoft – 1058 милиарда долара


Microsoft е най-богатата компания в света. Електронният гигант произвежда най-използваната операционна система в света – Windows. Освен това компанията създава и пакетът от текстообработващи програми Microsoft Office. Тя е първият по големина доставчик на софтуер и услуги в областта на информационните технологии. Освен на Windows и Microsoft Office, компанията е собственик и на Skype, Xbox и Linkedin. Седалището на корпорацията е в Редмънд, САЩ.